Alley cat

Alley cat

5 juni 2010

Kalvfödsel i hagen

Fredag var en lyckans dag för en kofantast :D Kom hem efter ett ärende i stan lagom för att få se en liten kalv skynda sig till världen medan alla andra (utom jag o sambon) firade studenter. Här lyckas krabaten cirka 15 minuter gammal resa sig för första gången. Som synes ivirgt påhejjad av flocken.
Efter en knapp timme var det dags att försöka få en slurk mjölk. Mamma slickar ivrigt kalven ren. Det hjälpte flera kossor till med under kvällen. När mamma ko råmade till vid födseln kom hela flocken rusande och ställde sig i ring runt mamma ko och kalven. Lite väl buffliga tyckte jag nog de var emellanåt, men allt gick bra.

Så här myser kor.. (Fast just de här var nog kvigor).

Kossorna gillar att mysa med varandra och på kvällarna när det blir svalare busar de runt rejält i hagen.
I dag trodde jag kalven fått komma in i ladugården, men bonden hade aldrig fått meddelandet att den var född.. Så den var kvar i hagen. Frammåt kvällen blev jag som stadsbo orolig över att jag inte sett kalven
, fast herr bonde förklarat att de gömmer dem. En gång under dagen hade jag sett flocken stå i ett hörn och spana intensivt, men då trode jag kalven var inne och tänkte inte mer på det. När jag så såg mamma ko bestämt kliva ner till samma hörn och råma uppmanande anade jag kalv.. Jajamän, den hade kravlat under staketet och låg i det höga gräset där den var gömd i hagen bredvid. Skutteliskutt så var den hos mamma och flocken (som som vanligt hängde på). Nu var det storslurk som gällde, sedan skuttade lille kalven iväg så de andra fick busa lite och mamma fick hänga på. Tyvärr var det så mörkt ute att korten inte blev så bra.
Det här möter mig numera när jag spanar ut från trappen :D Jag älskar betessäsongen.
Älskar betessäsongen gör även Ruffset, Korven är lite snuvig (matte har smittat henne och Anton).
Så är en härlig försommardag slut, jag är slut och snyter nosen, svävar på små moln och känner mig lyckligt lottad som bor i himmelriket på jorden : )
2 kommentarer:

  1. Ååååh vilka fantastiska bilder, vilken lycka! *Grattis!* Att du ens klarar av att åka hemifrån?

    /M

    SvaraRadera
  2. ja, det är svårt, men på morgonen när jag åker till jobbet är de inne i ladugården och blir mjölkade, så jag kan låtsas att de inte finns... (Jag vet inte hur man redigerar så jag fick ta bort inlägget).

    SvaraRadera