Alley cat

Alley cat

18 december 2011

Summering av hösten...

Mina stackars buddlejor har överlevt otaliga flyttar, vintrar i krukor och i pallkragar. Målet är.. Nästa sommar i permanent plats i jorden! Blommade snällt trrots allt.

I höst blev det flera reainköp av echineor. Tomatosoup, harvestmoon tror jag några var. Blev exalterad nör jag upptäckte att de doftade gott! Denna köptes förra året, men namnet.. Sunrise av någon sort. Den hinner tyvärr aldrig fröså sig för blomkapslarna möglar.

Här är hösten på väg att ta slut och pellisarna är som snyggast. Jag rensade grovt bland dem i år och gav bort till en ganska säker död, men då var det inte av mina omsorger de dog. Ska inte ha så många övervintrare när det inte finns vatten i uterummet, stackars sambon får släpa så det räcker.

 Padda! Det sista avslutade projektet i trädgården var att rensa praktlysingkullen. Det var traumatiskt. Den var befolkad av stora paddor som jag höll på att grepa ihjäl. Jag fick nära nog panik, det slutade med att jag mer eller mindre krafsade mig fram för hand- tror alla paddor klarade sig!
 Här är en liten del av praktlysingrötterna. Tyvärr upptäckte jag för sent att även stammarna slår rötter så nu har vi säkert skräphögen/grovkomposten full med praktlysing framöver. Attans! Röret är del i projekt återtälla paddmiljön.
 
 Kollade runt lite på nätet och insåg att paddorna nog bott i kullen många år och säkert övervintrat också. Satte igång att leta material som tegelrör, takpannor med mera som jag grävde ner med jordöppning bakåt så att paddorna ska kunna gräva vidare själva. Kullen består (som hela tomten) av porös, förmodlingen sandig jord. Här ligger solen på väldigt fint också. På bilden ett mindre paddhus med två ingångar.
 Muren bjuder härliga ingångar för små och stora paddor. När vi staplade vedtraven var det fullt av paddor där också, dem förpassade jag till paddville i hopp om nyinflyttning. Det ska bli spännande i vår och se om de finns där då!
Om fåglarna själv får välja... I mitten anas fågelmathuset, solrosorna har fåglarna själv planterat och vid det här laget även ätit upp fröna från de mogna fröhusen.

3 kommentarer:

 1. Det satt alltid en liten padda och plirade vid en av grottöppningarna i muren, så den platsen var godkänd i allafall!

  SvaraRadera
 2. http://birgittawidegren.com/

  man blir fylld av längtanväntan
  yla

  SvaraRadera
 3. Jaaa! Det blir man. Hoppas på att få en välförtjänt, lugn härlig vår för en gångs skull, bara njuta och påta. Kan tomten ge mig det? Snart dags för tomat o chilisådder.

  SvaraRadera