Alley cat

Alley cat

20 januari 2010

Sommarlängtan.. Gamla bilder

Läskar mig själv med att kolla vår/sommar/höstbilder. Här är en Magellanica Variegata. Jag blir så lätt besatt av att köpa växter. Fuchsior är en sort jag har svårt att motstå. 2009 planterade jag efter många års "ska göra" några härdiga sorter i trädgården. Förutom att jag flyttat ifrån trädgården i vinter så har vintern varit osedvanligt kall! Ska bli spännande att se om de klarat sig. Det är som tur är vänner som äger trädgården, jag hyrde bara av dem, så jag kan få se om de överlevt.
På kolonilotten odlar mamma och jag sådant som går att äta. Något som går att odla trots sniglar är potatis, så det odlar vi. Tyvärr har vi bladmögel på lotten, så det blir mycket svinn regninga höstar. I hinkarna överst fr.v; sparrispotatis, mandel, rocket?, blå kongo, marine? Detta är år 2008's skörd, 2009 ruttnade det mesta bort.

Jag är också lätt besatt av dahlior. Ingen hit direkt i kombination med sniglar. De stubbar även de kraftigaste plantor jäms med marken. Vintern 2008 frös majoriteten under vinterförvaringen i jordkällaren, då jag slarvig nog flyttade ifrån dem och tappade kontrollen över deras väl och ve. Stor sorg våren 2009! I år hoppas jag de jag har kvar lever våren 2010. Jag har dem numera i krukor, det är inget kul alls, de blir små, måste vattnas JÄMT vilket jag inte gör, så blommar de jättesent.. Pust. Kanske ska göra en pallkrage någonstans där sniglarna har svårare att komma åt, var det nu skulle vara. I en öken.


Afrikas blå lilja. Beundrade dem i många år innan jag vågade köpa några stackars rötter som planterades i kruka. Det tog några år, men nu blommar de snällt varje år! Inte alla, de vita blommade inte i år, men jag är så glad ändå : )En sirlig Magellanica som jag inte minns namnet på. Jag gillar både sirliga och fluffiga maffiga fuchsior.

Mormors Mårbacka. Om det är en mårbacka har jag ingen aning om, men den är en familjeklenod.
Pelargoner är en annan passion. Å, vad jag kommer sakna denna glasveranda som jag flyttat ifrån. Tyvärr regnade det hela sommaren och var kallt, men maj 2009 var den mysig. Den höga klängiga pelargonen är mormors Mårbacka, en starkväxande mycket tålig och älskad vän.

Vår delvis vilda rabatt på framsidan av kolonilotten. LÄNGTAR!! Bilderna nedan är från kolonilotten.
Nu ska vi se om jag säger rätt.. Violrutan är det här väl?? Den är anledningen till att vi målade boden på lotten i färgen vi valde. För att matcha vår senare inköpta blomma :D Som vi tillslut hittade på Nisses växter i Uddevalla.


Vit och lila drakmynta. Den vita fanns när vi tog över lotten, den lila har vi kompletterat med. Jag hoppas den lilla växer sig stor och fin snart! De växer så kraftigt att sniglarna inte hinner mumsa ihjäl dem.

2 kommentarer:

  1. Underbara bilder för en frusen vinterhatare! Dina foton bevisar att det finns en vår och sommar trots att det inte känns så just nu!
    Mina små Mårbackor som kommer från dig, är inte så små längre...starkväxande var en bra beskrivning! ;-)

    SvaraRadera
  2. Men Monica vad roligt att de lever! Mormors Mårbackor alltså. Visst kan det vara skönt att bläddra igenom sina sommarbilder på vintern ibland.

    SvaraRadera